Zöld rendszámtáblát kapnak a nulla szén-dioxid-kibocsátású gépjárművek, az erről szóló miniszteri rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben – tájékoztatott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter saját Facebook-oldalán.

A rendelet alapján az elektromos vagy hidrogén üzemanyagcellás autók fehér alapon zöld betűs rendszámtáblát kapnak. Ez a rendszer egyfajta zöld útlevélként működik majd a településeken, különböző előnyökhöz juttatva majd a környezetkímélő személygépkocsik tulajdonosait – tudatta a miniszter. Például „igény szerint” a nagyvárosokban bizonyos zónákban korlátozni lehet a belsőégésű motorral felszerelt gépjárművek behajtását annak érdekében, hogy a levegő minősége javuljon és csökkentsük a forgalmat.

A miniszter közlése szerint az első zöld rendszámtáblákat a rendelet megjelenése után hatvan nappal igényelhetik az új vagy már forgalomba írt járművek tulajdonsai.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy négy-öt éven belül 18 ezer elektromosautó-töltőállomást építhetnek a helyi önkormányzatok, amennyiben élnek a kormány és a környezetvédelmi minisztérium által nyújtott lehetőségekkel.

Az Európai Unió 2035-re irányozta elő a károsanyag-kibocsátásmentes közlekedésre való átállást, amelynek eléréséhez Tánczos Barna szerint kiszámíthatóságra van szükség. Ezt biztosítja az általa vezetett minisztérium.