Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése szorgalmazza egy különleges nemzetközi büntetőbíróság létrehozását az ukrajnai háborús bűntettek elkövetőinek felelősségre vonása érdekében – közölte a strasbourgi székhelyű testület.

A tagállamok parlamenti delegációiból álló közgyűlés szerint a büntetőbíróságnak „az agresszió bűntettének a nemzetközi szokásjogban meghatározott definícióját” kellene alkalmaznia. A testület székhelye Strasbourgban lenne, továbbá rendelkeznie kell nemzetközi elfogatóparancs kiadására vonatkozó hatáskörrel, és működését nem korlátozhatja az állami vezetők mentelmi joga.

A közgyűlés által elfogadott állásfoglalás elítéli a nemi erőszak és a kínzás háborús fegyverként alkalmazását. Mindkettő háborús bűncselekménynek minősül a nemzetközi jogban – hangsúlyozza a testület. 

Az állásfoglalást az RMDSZ törvényhozói is megszavazták. Felszólalásában Csoma Botond képviselő emlékeztetett: az RMDSZ Romániában az elsők között ítélte el az Ukrajna elleni orosz inváziót és vállalt szolidáritást Ukrajnával, valamint az ott élő összes nemzeti közösséggel.

Az RMDSZ támogatja és szorgalmazza egy nemzetközi büntetőbíróság felállítását, amelynek az kell legyen a feladata, hogy felelősségre vonja az agresszort” – mutatott rá az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének tagja, a Szövetség képviselőházi frakcióvezetője Strasbourgban.