Továbbra is zavartalan Románia gázimportja – jelentette ki ma az AGERPRES hírügynökségnek a román gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz állami vállalat vezérigazgatója, azt követően, hogy az orosz Gazprom vállalat ma bejelentette, teljesen leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállításokat, ugyanis a két ország nem hajlandó rubelben fizetni a vételárat.

Ion Sterian hangsúlyozta, ebben az időszakban Románia a hazai termelésből fedezni tudja az ország gázszükségletét, a fogyasztás ugyanis nem haladja meg a napi 20-21 millió köbmétert, miközben napi 23 millió köbméter kitermelésére is van lehetőség. A gázimport most azért fontos, hogy a hideg évszak kezdetére 3,2 milliárd köbméter gáz legyen a tárolókban – magyarázta a Transgaz igazgatója. Elmondta azt is, hogy jelenleg 640 millió köbméter gáz van a hazai gáztározókban, 230 millió köbméterrel több, mint tavaly ilyenkor.

Ion Sterian szerint Romániának a BRUA (bolgár-román-magyar-osztrák) gázvezeték a megmentője, ez működik, és segítségével biztosított az ellátás, illetve a gáz tranzitja a régióban, miközben a tranzitdíjakból bevételre is szert tesz az ország.