A fehérorosz miniszterelnök tegnap azzal vádolta meg a nyugati országokat, hogy korlátozzák az orvosi eszközök importját Fehéroroszországba, miközben ezekre a termékekre az ukrajnai háború miatt hozott szankciók nem vonatkoznak. Raman Halovcsenka újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy az egyik legutóbbi szankciós csomagban a nyugati országok úgynevezett humanitárius kivételeket tettek, amelyek elvileg élelmiszerekre, orvosi eszközökre és gyógyszerekre vonatkoznak. „Azonban amikor mostanában orvosi felszereléseket szeretnénk vásárolni, enyhén szólva is kitérő válaszokat kapunk” – mondta Halovcsenka.

„Ugyanez vonatkozik a csúcstechnológiai készülékek alkatrészeinek beszerzésére” – tette hozzá. „Találunk megoldást, mert az emberek nem maradhatnak működő berendezések nélkül. Mindez a Nyugat álszent és következetlen álláspontját mutatja. Ez már nem egyszerűen banditizmus, hanem, ha szabad zsargonnal élnem, kész átverés” – hangsúlyozta Halovcsenka. „Mindenképpen el fogjuk érni, hivatalos csatornákon keresztül is, hogy betartsák a saját döntéseiket” – utalt a fehérorosz miniszterelnök a nyugati szankciókban szereplő rendelkezésekre.

Oroszország február végén Ukrajna ellen indított háborúja miatt a nemzetközi közösség számos büntetőintézkedést hozott Moszkva ellen. Ezek egy része a Moszkvával szövetséges Fehéroroszországra is kiterjed.