Nagy lendülettel folytatódik Ukrajnában az ország keleti részére fókuszáló orosz offenzíva. Az ukrán hadsereg kemény ellenállást tanúsít a Donbasz régió csaknem 500 kilométeres frontján, sőt Kijev állításai szerint ukrán erők ellentámadást indítottak a megszállók ellen, és visszafoglalták a Donyeck melletti Marinka városát.

A brit védelmi minisztérium is megerősítette, hogy az ukránok a megszállók számos előrenyomulási kísérletét visszaverték, Oroszországot pedig továbbra is „logisztikai és technikai problémák” gyötrik.

Eközben a Biden-kormányzat várhatóan újabb, hatalmas katonai segélycsomagot küld Ukrajnának, az invázió kezdete óta már küldött 2,6 milliárd dolláron felül.

Mariupolban továbbra is kritikus a helyzet. A közel két hónapja ostromlott délkelet-ukrajnai kikötőváros egyik védője azt írta Facebook-oldalán, hogy a védők “az utolsó napjaikat, sőt az utolsó óráikat élik”.

Az ukrán hadparancsnokság szerint az orosz csapatok következő fontos célpontja Liman, illetve egy másik donyeck megyei város, Marinka.

Közben az Európai Tanács elnöke, Charles Michel meglepetésszerűen Kijevbe látogatott. A vizitet nem jelentették be előre, arról az európai hivatalosság Twitter-oldala számolt be. A bejegyzéshez egy fotót mellékeltek, amely Michel érkezésekor készülhetett az ukrán főváros pályaudvarán.

eucopresident