Az alkalmazottaknak a munkáltató által bérkiegészítésként adott ebédjegyek értékét csaknem ötven százalékkal, 30 lejre emelik. Egyebek mellett ez szerepel a kormánykoalíció által hétfőn este elfogadott 17,3 milliárd lej  értékű szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagban.

Az intézkedések leghamarabb május 1-től lépnek hatályba. Egy része 2023-ban is érvényben marad, másik része csak az idén hatályos – közölte Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Az alacsony jövedelműek minden második hónapban 50 euró értékű utalványt kapnak, amelyekkel alapélelmiszereket vásárolhatnak. Összesen 4,7 millió ember részesül ebben a támogatásban, amelynek a teljes költsége eléri az 1 milliárd eurót.

A szociális ösztöndíjban részesülő diákok havonta 30 euró értékű utalványt kapnak, amellyel élelmiszert, ruhát és tanfelszerelést vásárolhatnak.

A csomag több mint fele, 9 milliárd lej európai uniós támogatásokból származik, a fennmaradó 8,3 milliárd lejt az állami költségvetésből fedezik.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hangsúlyozta, hogy az intézkedéscsomaggal a legsérülékenyebb családoknak akarnak védelmet nyújtani a magas inflációval szemben. A politikus szerint a különböző támogatásokból a lakosság több mint fele részesül.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt emelte ki, hogy a gazdasági válság mélyülni fog a következő hónapokban, ezért az államnak kötelessége beavatkozni és védelmet nyújtani a kiskeresetűeknek.

Az állam egyebek mellett 300 millió eurót (113,6 milliárd forint) fordít az áremelkedések kompenzálására, amelyben kis- és középvállalkozások (kkv), nagybefektetők és áruszállítók részesülhetnek. További 200 millió euróval akarják ösztönözni a gazdaság számára fontos nagyberuházások támogatását, emellett állami támogatásban részesülnek az egymillió eurónál nagyobb beruházások.

A kormány támogatást nyújt az áruszállító vállalatoknak, literenként 50 banival járul hozzá az üzemanyagköltségükhöz. A kényszerszabadságra küldött dolgozók bérének a 75 százalékát az állam fizeti az év végéig.

Az építőiparhoz hasonlóan a mezőgazdaságban dolgozóknak 3000 lejre emelik a minimálbérét. (Jelenleg a minimálbér értéke 2550 lej.) A kormány lehetővé teszi a minimálbér önkéntes megemelését is 200 lejjel, amely adómentes.

Emellett a kormány 200 millió euróból akarja ösztönözni a mezőgazdasági termékek feldolgozását, és 300 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyújt a mezőgazdasági munkaerő költségeinek fedezésére.

A kormánykoalíció eredetileg a hiteltörlesztési moratóriumot is újra be akarta vezetni, de az erről szóló döntést egyelőre elhalasztották.