A képviselőház megvitatta, és elutasította a környezetvédelmi miniszter elmarasztalását célzó egyszerű indítványt. Tánczos Barna elmarasztalását  a kormányból tavaly szeptemberben kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői indítványozták.

Szerintük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben tisztségbe juttatott miniszter felelős az illegális erdőirtásokért és környezetkárosításokért.

Válaszában Tánczos Barna elmondta: annak a programnak a megvalósításán dolgozik, amelyet annak idején az USR-vel együtt dolgoztak ki, és a mandátumából eltelt több mint egy év alatt a kitűzött célok mintegy felét sikerült megvalósítani. Kijelentette: Romániában nincs erdőirtás, csak illegális fakivágások vannak, és ezek ellen is számos hatékony intézkedést hoztak az elmúlt évben. Úgy vélte: az országban Európa legmodernebb faanyag-nyomonkövető rendszere működik, amelyet folyamatosan fejlesztenek. Tavaly szigorították az illegális fakivágás és az erdészek elleni erőszak büntetését. Azt is elmondta, hogy a kormány a múlt héten fogadott el sürgősségi rendeletet az erdősítési programról, amely alapján közel 60 ezer hektár erdőt telepítenek a helyreállítási alap finanszírozásával.

Az USR indítványát csak a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselői támogatták.