Több ezer katonát vezényelt az orosz haderõ az észak-kelet Ukrajnában található Harkiv közelébe – tudatta helyi idõ szerint péntek éjjel az amerikai védelmi minisztérium.

A Pentagon tájékoztatása szerint harmincról negyvenre emelkedett a közeli orosz határ túloldalán, Belgorod mellett állomásozó zászlóaljak száma. A Pentagon egyik illetékese szerint az orosz csapatösszevonás célja a kelet-ukrajnai Donbasz térségének elfoglalása. Azt is elmondta, hogy a jelek szerint Oroszország 60 ezer katona mozgósítására készül. Az illetékes szerint a Donbaszban a terepet az ukrán és az orosz haderõ is jól ismeri, mert ott évek óta folyamatos a konfliktus, ezért ádáz küzdelemre lehet számítani.

Boris Johnson brit miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy Nagy-Britannia további 100 millió font értékû, védelmi jellegû fegyverszállítmányt küld Ukrajnába. Hozzátette, a szállítmányban ismét lesz Starstreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszer, amelybõl London már korábban is sokat átadott Ukrajnának. A Nagy-Britannia emellett 800 páncéltörõ rakétát is szállít, egyéb precíziós rakétafegyverzeti eszközökkel együtt.