Két, a környezet védelmét szolgáló sürgősségi rendeletet fogadott el tegnapi ülésén a kormány. A kabinet döntésének értelmében magán- és jogi személyek erdősítésért éves juttatást kaphatnak. Így például ha egy magánszemély beültet fákkal egy hektárnyi területet, évente 456 euró járulékot kap húsz éven át.

A környezetvédelmi minisztérium ettől az intézkedéstől azt reméli, hogy a jövő év végéig 25 ezer hektárnyi területet erdősítenek, 2026 végéig pedig további 31 700 hektárnyi fát ültetnek. Az uniós helyreállítási alapból 730 millió eurót különítettek el erre a célra.

A környezetvédelmi minisztérium javaslatára a kormány szigorította a hulladékkezelést. Ezentúl tilos minden fajta hulladék, anyag vagy tárgy felgyújtása, valamint a szemét elásása, törvénytelen eldobása. Az új rendelkezés értelmében bírság mellett 3-tól 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók a szabályszegők. A rendelet magánszemélyek esetében 15 ezer lejre, jogi személyek esetében 100 ezer lejre növelte a tarlóégetésért kiszabható bírság értékét.