Az Európai Statisztikai Hivatal közlése szerint a pénzhígulás 7,5 százalékos volt márciusban az előző hónapi 5,9 százalékhoz képest.

A márciusra becsült 6,7 százaléknál magasabb inflációt a szakértők Ukrajna Oroszország általi lerohanásával magyarázzák, ami felborította a globális ellátási láncokat, fokozva az energia árának növekedését. Az Európai Központi Bank egy évvel ezelőtt már 2 százalékos inflációt jelzett előre 2022 februárjára az akkori 1,3 százalékhoz képest. A pénzhígulás azzal is magyarázható, hogy az energia árak 44,7, az élelmiszerek, szeszes italok és dohányipari termékek 5 százalékkal, a szolgáltatások pedig 2,7 százalékkal drágultak márciusban. Az Eurostat április 21-én hozza nyilvánosságra a hivatalos inflációs adatokat.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a héten úgy értékelte, hogy az inflációs távlatok nagyon változnak, mert az ukrajnai háború arra kényszeríti a közgazdászokat, hogy állandóan változtassák előrejelzéseiket. Az európai jegybank elnöke szerint az ukrajnai invázió óta rekordokat döntő energia- és élelmiszerárak stabilizálódni fognak, még akkor is, ha eléggé magas szinten.