Online írhatják fel mától a recepteket a családorvosok az idült vagy fertőző betegségben szenvedőknek. Az Országos Egészségbiztosító Pénztárral kötött új keretszerződés április 1-i hatályba lépésével elszámolhatók a járóbeteg rendelőben végzett orvosi rehabilitációs és fizikai szakorvosi szolgáltatások is.

Az új szerződés értelmében a családorvosok pénzbeli juttatást kapnak az elektrokardiogramm elvégzéséért, a vérnyomáskövető felszereléséért valamint a spirometria elvégzéséért. Ezentúl a betegek fordulhatnak a családorvoshoz a műtétek utáni szálak eltávolításáért, a perfúziók, fecskendővel végzett kezelések, a füldugók eltávolítása, sőt a szülések levezetése érdekében is. Továbbra is elszámolják a távorvoslást, így az idült vagy fertőző betegségben szenvedők továbbra is megkaphatják emailben a recepteket.

Adela Cojan, az Országos Egészségbiztosító Pénztár elnöke elmondta, a kórházak fél éven belül úgy kell átszervezzék működésüket, hogy 8 és 20 óra között biztosítsák a járóbeteg szakorvosi rendelők működését. Ugyancsak április 1-től 34 új gyógyszer került fel az ingyenes vagy ártámogatott szerek listájára. Ezek többségét idegrendszeri betegségek és Parkinson, epecirózis, endokrin és metabolikus betegségek, a vese idült megbetegedésének vagy glaukóma kezelésére használják. Ugyanakkor rákos, cukorbeteg vagy ritka betegségekben szenvedők kezelésére használt eljárások is felkerültek az ártámogatott listára.