Az egészségünk megőrzése érdekében nevessünk sokat! – javasolja mai adásunk vendége. A kacagás – többek között – ellensúlyozza a tartós stressz és feszültség káros hatásait, erősíti az immunrendszert. Ennek oka abban rejlik, hogy nevetéskor fájdalomcsillapító hatású hormonok (pl. endorfinok) szabadulnak fel az agyban.

Gyéresi Júlia

A mai félórában megvizsgáljuk a humor és az egészség kapcsolatát. A nevetés hatását a testre és a lélekre. Vendégünk dr. Gyéresi Júlia a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem adjunktusa, beszédtechnika tanár, hangfejlesztő tréner, aki idestova 30 éve oktat művészi beszédet, hatékony és asszertív kommunikációt, valamint stressz – és konfliktuskezelést.

A közelmúltban Gyéresi Júlia Csíkszeredában tartott előadást Hová tűnt a nevetésünk? címmel. A jó kedélyű előadáson ráeszmélhettünk, hogy ebben a témakörben is lenne tanulnivalónk a gyerekektől. Megtudhattuk, hogy milyen fizikai változásokat idézhet elő a nevetés, felismerhettük, hogy a sok nevetésnek sírás a vége típusú hiedelmek mellett, mik blokkolhatják még a humorérzéket. Ugyanakkor megismerkedhettünk a Hahota jóga módszerrel, amely egy mesterséges és spontán módon nevetést kiváltó gyakorlatokra épülő kacagó foglalkozás. Egyik előnye, hogy az ön-gerjesztett nevetés könnyen átalakul valódi, őszinte, természetes kacagássá, kiváltképp, ha azt társaságban művelik.

Hallgassa meg a műsort!

Senjuti Kundu/unsplash.com