Jelenleg csaknem négyezer külföldi katona van Romániában, ha pedig megalakul a múlt heti NATO-csúcson bejelentett új harccsoport, mintegy ötezerre emelkedik az országban állomásozó külföldi katonák száma – nyilatkozta a védelmi miniszter.

Vasile Dîncu a Digi24 hírtelevízió műsorában elmondta: nem kizárólag a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca közelében található Kogalniceanu támaszpontra vezényelik az új harccsoportot, hanem az erdélyi Aranyosgyéresen (Campia Turzii) és Nagysinken (Cincu), illetve más bázisokon is fogadnak külföldi katonákat, feladataiknak megfelelően.

A miniszter megemlítette: román katonák is részt vesznek más NATO-tagállamok védelmében, Lengyelországgal például kölcsönösen küldenek egymáshoz rotációs rendszerben katonákat nemzetközi missziókba.

Vasile Dîncu szerint a júniusi madridi NATO-csúcson véglegesítik, hogy milyen csapatok vesznek majd részt a Bulgáriában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában szervezett harccsoportokban, de ezúttal már nem rotációs rendszerű küldetésekről, hanem a keleti szárny védelmének tartós megerősítéséről van szó.