Drágul a vasúti személyszállítás július 1-től, miután a kormány pénteken jóváhagyta a Román Államvasutak személyszállító részlegének idei költségvetését, amely 20 százalékos díjemelést ír elő.

A vonatjegyek drágulását Sorin Grindeanu közlekedési miniszter jelentette be közösségi oldalán. Emlékeztetett, hogy a vasúti személyszállítás díjai 2013 óta, kilenc éve változatlanok, azóta pedig jelentősen drágult az üzemanyag és a villamos energia. Hozzátette, hogy a vállalat vezetősége azért kérte ezt a drágítást, hogy beruházásokat hajthasson végre, illetve elvégezhesse a karbantartási munkálatokat. A miniszter közölte: a vasút az egyik fő haszonélvezője az európai uniós helyreállítási tervnek, és biztosította a közvéleményt, hogy szigorúan ellenőrizni fogja a gördülőállomány korszerűsítésére irányuló beruházások megvalósítását.

A 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató állami vasúttársaság személyszállító részlege az elmúlt években jelentős veszteséget halmozott fel, és vagonokkal is rosszul áll, a meglévő 2300-ból csak 850-et tud használni, a többi elavult. A kormány szombaton egy másik rendeletben közel 44 millió euró állami támogatást hagyott jóvá a vasúttársaság utasszállító részlege, a CFR Călători) számára.