Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint negatív következményekkel jár a globális élelmiszerpiacra az Ukrajna elleni orosz háború.

Oroszország és Ukrajna a mezőgazdasági nyersanyagok és élelmiszerek jelentős termelői és exportőrei. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete előrejelzése szerint „a két országból származó gabona- és napraforgómag-export hirtelen és meredek visszaesésének lehetséges hatásait a 2022/2023-as mezőgazdasági szezonban csak részben tudják majd ellensúlyozni az alternatív források”.

Számos más exportáló ország termelési és ellátási képességét korlátozhatják a magas termelési és ráfordítási költségek– áll a szervezet közleményében, amely szerint „az ebből eredő globális kínálati hiány az amúgy is emelkedő nemzetközi élelmiszer- és takarmányárakat 8-22 százalékkal növelheti”.

A szervezet szakértői szerint a 2022/2023-as mezőgazdasági szezonon túl is fennmaradhat „jelentős kínálati hiány a gabona- és napraforgópiacon”, ha az orosz invázió magasan tartja a kőolaj árát, és a két ország világexportban való részesedésének csökkenését meghosszabbítja.