Maros megyében 46 olyan település van, ahol egyáltalán nincs családorvos vagy még szükség lenne szakemberre. Elsősorban vidéki településekről van szó. Továbbá 30 olyan családorvos dolgozik a megyében, akik 67 évnél idősebbek, így nekik évről-évre újabb jóváhagyásra van szükségük. Van olyan családorvos, akihez több, mint 4000 személy van feliratkozva, de arra is van példa, hogy mindössze 500-600 páciens jut egy orvosra.

Hargita megyében sok idősebb családorvos vonult nyugdíjba, nem érkezett utánpótlás. A Hargita megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője szerint Hargita megyében már rég húzzák a vészharangot és reménykednek, hogy a digitalizáció is segíteni fog a helyzet megoldásában.

Kovászna megyében is nagy hiány van családorvosokból. Átlagosan egy orvosnál 2400 feliratkozott személy van, miközben az optimális szám 1800 körül lenne. Tovább rontja a helyzetet, hogy a jelenlegi családorvosok közel fele hamarosan eléri vagy már el is érte a nyugdíjkorhatárt – tájákoztat a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezérigazgatója.