Országszerte már hétvégén megkezdődtek a megemlékezések a márciusi ifjakról, az 1848-49-es forradalomról.

A Hargita megyei Kászonújfaluban március 14-én hétfőn a helybeli és immár hagyományosan a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola diákjai együtt vettek részt az ünnepi istentiszteleten, majd az azt követő koszorúzáson a hősök emlékművénél. A két iskola diákjai zenés-verses összeállítással tisztelegtek a 174 évvel ezelőtti események előtt. A vendégek és helybeli lakosok előtt mondott ünnepi beszédében többek között a márciusi ifjak által hirdetett eszmék aktualitásáról beszélt András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere.

Ünnepségeket tartanak ma többek között Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, valamint a Csíkkozmás és Kászonújfalu között lévő Nyerges-tetőn, a forradalom emlékművénél.

Bukarestben délelőtt Veress Sándor honvéd tisztnek a református temetőben lévő sírjánál kezdődtek a megemlékezések. Koradélután Petőfi Sándornak az I. Mihály (volt Herăstrău) parkban lévő szobránál helyezték el a kegyelet koszorúit a fővárosi magyarság képviselői. A bukaresti megemlékezések a Petőfi Sándor Művelődési Központban este hat órakor kezdődő ünnepi műsorral zárulnak.