Merényletek kísérték a tegnapi kolumbiai parlamenti választásokat, a Caquetá és Meta megyében elkövetett robbantásokban két katona vesztette életét, és
két társuk megsebesült – ismertette a latin-amerikai ország hadserege. A merényletek elkövetőinek kilétét egyelőre homály fedi.

A dél-amerikai ország választói 188 képviselőházi és 108 szenátusi mandátum sorsáról dönthettek, bár egyes helyeket bizonyos társadalmi csoportoknak és kisebbségeknek tartanak fenn. Hat évvel a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet békemegállapodását követően az évtizedekig tartó polgárháború áldozatai is külön képviseletet kapnak a kongresszusban. Számukra 16 mandátumot biztosítanak a képviselőházban.

A tegnapi parlamenti választásra az elemzők a május 29-én esedékes elnökválasztás erőviszonyai felméréseként tekintenek. Előzetes eredmények szerint a baloldali Történelmi Szövetség (Pacto Histórico) szerezte a legtöbb mandátumot a szenátusban és a képviselőházban is, maga mögé utasítva a Konzervatív és a Liberális Pártot is.