Ukrajna kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel bármikor, amikor neki alkalmas, akár az ország semlegességéről is – nyilatkozta a CNN amerikai hírtelevíziónak Igor Zsovka, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök irodájának helyettes vezetője.

Bár az ukrán és az orosz külügyminiszter csütörtökön, a törökországi Antalyában tartott megbeszélései nem hoztak komoly áttörést, Ukrajna kezdettől fogva nem volt túl optimista – mondta Igor Zsovka, az elnöki hivatal helyettes vezetője.

„Nagyon jó, hogy találkoztak, de sajnos kijelenthetjük, hogy nem Oroszország külügyminisztere hozza meg a végső döntést. A végső döntést a háború leállításáról, a tűzszünetről, a csapatok kivonásáról csak egy személy hozza meg” – mondta, nyilvánvalóan Putyinra utalva.

Érvelése szerint az elnökök találkozása azért is fontos, mert az alskbb szinteken zajló tárgyalások során megkötött megállapodásokat nem tartják be az oroszok.

Zsovka elmondta, Ukrajna nyitott a semlegességre, „ha a NATO-blokk egyelőre nem áll készen Ukrajna elfogadására”.

„Ukrajnának ugyanakkor kemény biztonsági garanciákra van szüksége, hogy ezek a szörnyű háborúk, ez a szörnyű agresszió ne ismétlődhessen meg a jövőben” – tette hozzá.

Zsovkva hozzátette, hogy Ukrajna Putyinnal és szomszédaival együtt akar dolgozni egy olyan rendszer létrehozásán, amelyet „Európa megújult biztonsági rendszerének” nevezett.

„Hazám, az ukrán nép megérdemli, hogy az európai család részévé váljon… Ukrajna egész Európa biztonságáért küzd. Tehát amikor (a francia) elnök (Emmanuel) Macron a lehetséges európai biztonságról beszél, hogyan beszélhet anélkül, hogy Zelenszkij elnök ülne az asztalnál? Zelenszkij elnök és Ukrajna nélkül az Európai Unióban?” – érvelt az ukrán elnökhelyettes.