Az enyhe tél miatt az élősködők áttelelnek, így az előző évinél még nagyobb számban, illetve már kora tavasszal találkozhatunk például kullancsokkal.

A kullancscsípések nagyobb részével nincs is baj, de egy-egy fertőzött példány komoly betegséget okozhat. Ezért nem mindegy, hogyan próbáljuk meg eltávolítani a vérszívókat – hívta fel a figyelmet Lakos András infektológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Elmondta, rengeteg népi hiedelem van arról, hogy hogyan érdemes a kullancsot eltávolítani, de ezek általában nem megfelelő eljárások.

Ha kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. Semmiképpen se nyomjuk össze a testét, ugyanis ha összepréseljük a kullancsot, nagyobb az esélye, hogy belénk kerül a kórokozó.

Ne használjunk krémeket, olajt, zsírt, kölnit, fertőtlenítő szereket, ne tekergessük a kullancsot, és ne fertőtlenítsük a csípés helyét eltávolítás után sem. Az utóbbi azért fontos, mert ha a kullancs fertőzött volt, a fertőtlenítő szer már úgysem érheti utol a vérpályában és a bőr mélyebb rétegeiben az esetlegesen szaporodó baktériumokat, viszont helyi irritációt okozhat, ennek következtében pedig téves diagnózist állíthat fel az orvos.

Jó tudni, hogy a kullancs által okozott legijesztőbb betegség, a Lyme-kór ellen már jó ideje létezik vakcina.