Az idei március 8-a elsősorban azokról az anyákról szól, akiknek a mindennapi életét a bizonytalanság uralja ezekben a napokban, hetekben – jelentette ki a Facebook-oldalán közzétett nőnapi üzenetében Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kormányfő-helyettes. Úgy fogalmazott: „a háborút ideig-óráig ugyan lehet uralni erővel, de mégis azok fognak győzni a legvégén, akiknek van miért küzdeniük”.

Az ukrajnai háború kontextusában köszöntötte a nőket Nicolae Ciucă miniszterelnök is. „Fájdalmas a háború elől gyermekeikkel menekülő nők látványa a 21. században” – írta a kormányfő.  A miniszterelnök szerint az agresszoroknak „itt az ideje meghallani az anyjuk, a lányaik hangját, akik arra kérik őket, hogy hagyják abba a háborút, és adjanak esélyt az életnek és a békének”.

Az ukrán nők és lányok melletti kiállásra szólította fel a tagállamokat az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a március 8-án tartott nemzetközi nőnap alkalmából kiadott nyilatkozatában. Dunja Mijatovic azt is kérte a strasbourgi székhelyű szervezet tagállamaitól, hogy tegyenek lépéseket a béke és az emberi méltóság védelme érdekében.