Az S&P Global Ratings 52 orosz cég deviza- és helyi deviza hitelminősítését rontotta mélyen spekulatív kategóriába tartozó, törlesztési csőd valós lehetőségére utaló „CCC” szintre. Az új minősítést további rontás lehetőségére utaló negatív kilátással látta el a hitelminősítő.

A döntés a gazdaság minden területét érinti. Olyan cégek kerültek fel a listára, mint a Rosznyefty, a Lukoil, a Gazprom, a Gazprom Nyefty, a gyémánttermelő Alrosa, az acélipari Szeversztal, a földgázipari NOVATEK, a gázfeldolgozó és petrolkémiai Szibur, továbbá az X5 Group és a Magnit kiskereskedelmi cégek. A döntés az Ukrajna elleni orosz háborúval kapcsolatban született.

Az S&P pénteken „BB pluszról”-ról „CCC”-re rontotta Oroszország hosszú lejáratú szuverén devizaadósság-kötelezettségének osztályzatát. A minősítést negatív kilátással látták el a megnövekedett nemteljesítési kockázat miatt.

Két hete a hitelminősítő már megvonta Oroszországtól a befektetési ajánlású osztálytatot, amikor a besorolást az addigi „BBB mínuszról” a péntekig érvényes „BB pluszra” változtatta.

Ugyancsak a múlt héten vonta meg Oroszországtól a befektetési ajánlású államadós-besorolást a másik két vezető nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings arra hivatkozva, hogy az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szigorú szankciók veszélyeztetik az ország pénzügyi stabilitását és képtelenné teheti az államadósság fizetését.