Az Oroszországgal folytatott tárgyalások tegnapi második fordulója sem hozott áttörést, de előzetes megállapodás született humanitárius folyosók létrehozásáról – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a két fél között Fehéroroszországban, a lengyel határ közelében tartott tárgyalások második fordulóját követően.

A nyilatkozat szerint Moszkva és Kijev „biztonságos folyosókat hoz létre, amelyeken a polgári személyeket evakuálhatják, a humanitárius segélyszállítmányokat pedig eljuttathatják” azokba az övezetekbe, ahol a legsúlyosabbak a harcok. A tanácsadó szerint abban is megállapodás született, hogy a biztonságos folyosók területén tűzszünet lép életbe.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője közölte, hogy „A legfontosabb kérdés, amelyet ma (csütörtökön) megoldottunk, az a harci övezetekben rekedt polgári személyek kimentése”. Az orosz parlament alsóháza (duma) külügyi bizottságának elnöke, az orosz küldöttség tagja a Rosszija 24 orosz televízióban közölte, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti tágyalás harmadik fordulójára rövidesen sor kerül, szintén Fehéroroszország területén.