Üresek és csendesek voltak az utcák ma reggel Kijevben, ahol rendkívül feszült a helyzet– írja a CNN. Az ukrán fővárosban több helyen ellenőrző pontok vannak, a gyógyszertárak előtt pedig hosszú sorokban várakoznak az emberek, miközben újabb lehetséges csapásokra, támadásokra, robbanásokra készülnek. A lakosság nagy része pincékbe, menedékekbe vonult vissza, az ellenőrző pontokat homokzsákokkal, tankcsapdákkal és betontömbökkel erősítették meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda reggeli közlése szerint eddig már több mint 6000 orosz katona vesztette életét az Ukrajna elleni orosz agresszió során. Az elnök kijelentette, hogy hiába folyik immár hat napja a Moszkva által indított invázió, az ellenség nem tudta bevenni az országot a „bombáival és légi csapásaival”. A kijevi Babij Jar-i mészárlás emlékművét ért orosz támadásra utalva Zelenszkij kifejtette, hogy „a csapás bizonyítja, hogy sok orosz ember számára Kijev abszolút idegen. Semmit sem tudnak Kijevről, a történelmünkről. Csak arra kaptak parancsot, hogy eltöröljék a történelmünket, eltöröljék az országunkat, és eltöröljenek minket is. ”Babij Jar egy szurdok neve Kijev mellett. A nácik és ukrán csatlósaik 1941-ben kihajtották oda a zsidó foglyokat, és összesen 33 771 ukrán zsidót gyilkoltak meg.

Az ukrán védelmi minisztérium cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint az oroszok elfoglalták az Ukrajna déli részén fekvő Herszont – írja a CNN. kikötőváros orosz ellenőrzés alá kerülését az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov vezérőrnagy jelentette be ma reggel. Konasenkov szerint a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekvő város polgári infrastruktúrája, életfenntartó létesítményei és a városi közlekedés a megszokott módon működnek. A helyi hatóságokkal tárgyalások folynak a szociális infrastruktúra működésének fenntartásáról is. A tábornok által ismertetett szerdai hadijelentés szerint a háború kezdete óta az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúrájának 1502 objektumát semmisítette meg. Az ukrán hatóságok szerint a háborúnak eddig 350 civil halálos áldozata van.

Orosz ejtőernyősök landoltak Harkivban szerda hajnalban, miközben az oroszok lassan, de folyamatosan haladnak a városban, illetve Kijevben is. Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, fontos közlekedési, ipari központ. Térképet közölt a BBC az ukrajnai hadi helyzet állapotáról. Eszerint továbbra is az északi nagyvárosok, Harkiv, Kijev, Szumi és a keleti Mariupol állnak erőteljes támadás alatt.

A Fekete-tenger partján fekvő Mariupolt ma hajnalban ismét légitámadás érte. Vadim Bojcsenko polgármester szerint az orosz támadás kezdete óta immár 128 ember sebesült meg, 11-en életüket vesztették. Az oroszok könnyebben megteremthetik a kapcsolatot a Krím és az Ukrajnában harcoló katonáik között, ha sikerül Mariupolt elfoglalniuk.