A járványadatok tartósan javulnak, következésképp az egészségügyi minisztérium javaslatot tett a korlátozások lazítására. A hírt a szaktárca vezetője, Alexandru Rafila jelentette be délelőtti sajtótájékoztatóján.

Az egészségügyi miniszter rámutatott: az egy nap alatt elvégzett koronavírustesztek pozitivitási rátája 15 százalék körül van jelenleg, csökken a Covid-19-cel összefüggésbe hozható elhalálozások száma, és egyre kevesebben szorulnak intenzív terápiás ellátásra.

A lazítási javaslatok értelmében szabadtéren megszűnne a maszkviselési kötelezettség, leszámítva a zsúfolt helyeket, ahol ajánlott marad a maszkviselés. Ugyanakkor Covid-igazolvány felmutatása nélkül is engedélyeznék a belépést a kereskedelmi központokba, közintézményekbe, szállodákba, panziókba, éttermekbe.

A jelenlegi 30 helyett 50 százalékos kapacitással működhetnek majd a mozik, színházak, sportlétesítmények, sporttermek, uszodák, és nem korlátoznák ezek nyitva tartását. Ugyanez lenne érvényes a különféle előadásokra, konferenciákra is.

Bizonyos járványügyi intézkedések azonban továbbra is érvényben maradnak. Így az elkövetkezőkben is karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe kell vonulniuk a járványügyi szempontból fokozott biztonsági kockázatot jelentő országokból érkezőknek, és a bárok, klubok, diszkók egy ideig zárva tartanak még.

A szaktárca továbbra is ajánlja a távmunka és az otthoni munkavégzés fenntartását, a közintézményeknek pedig a csúsztatott munkarend megőrzését.