Az orosz hadsereg hétfőn éjjel is folytatta az ukrán főváros, Kijev és a keleti Harkiv ostromát, még ha kisebb intenzitással is, mint napközben.

Az éjszaka folyamán az oroszok körbevették az Ukrajna déli részén található Herszont, és ellenőrzőpontokat állítottak fel az utakon. A kikötőváros Ukrajna déli részén fekszik, Krímtől északnyugatra, a Dnyeper folyó torkolatánál, Nova Kahovka és Mikolajiv között található. A két város közül utóbbit még mindig tartják az ukránok, előbbi azonban már korábban orosz kézre került.

A BBC arról számolt be, hogy legalább 70 ukrán katona meghalt egy orosz légicsapásban vasárnap. Az ukrán hivatalos források által megerősített tájékoztatás szerint a támadás a Szumi régióban található Oktirkában történt, a város jelenleg is ostrom alatt van. Hétfőn a mentők még mindig a romok között kutattak a túlélők után. Az ukrán kormány azt állította, hogy az oroszok Oktirkában egy olajraktárt támadtak „a leghalálosabb nem nukleáris bombaként ismert vákuumbombával”. „A termobár fegyverek használata sérti a genfi ​​egyezményeket” – tették hozzá.

Közben műholdfotókon látható, hogy Ukrajna fővárosától északra 65 kilométer hosszan húzódik az orosz erők konvoja. A Maxar Technologies műholdfelvételei szerint a páncélozott járművekből, harckocsikból, tüzérségből és támogató járművekből álló hatalmas konvoj 25 kilométerre volt Kijev központjától, és körülbelül 65 kilométer hosszan húzódott.

SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES / A Maxar Technologies által elérhetővé tett műholdfelvételen a konvoj déli vége látható a T-1011-es autópályán, az ukrajnai Kijevhez közeli Antonov repülőtér keleti széle mentén, 2022. február 28-án. 

A Maxar-fotókon szárazföldi erők és szárazföldi támadóhelikopter egységek bevetése is látható Fehéroroszország déli részén.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az orosz csapatok fokozták Ukrajna lövöldözését, és ezt arra irányuló erőfeszítésnek nevezte, hogy kormányát engedményekre kényszerítse a hétfői tárgyalásokon. Zelenszkij hétfőn késői videóbeszédében azt mondja, hogy „a megbeszélések a területünk, városaink bombázása és ágyúzása mellett zajlottak. Nyilvánvaló volt az ágyúzás és a tárgyalási folyamat szinkronizálása. Úgy gondolom, hogy Oroszország ezzel az egyszerű módszerrel próbál nyomást gyakorolni (Ukrajnára) – mondta.

Kanada egy időre beszünteti az olajvásárlást az oroszoktól, és helyette fegyvert küld a háború sújtotta Ukrajnába.