Kijev több irányból is támadás alatt áll – jelentette szombat hajnalban több hírforrás. Több helyszíni tudósító is arról számolt be, hogy az utcákon heves harcok folynak, és hangos robbanásokat lehet hallani az ukrán fővárosban. Különösen heves harcok folytak a város északi és nyugati részein.

A támadásokat az ukrán és az orosz hatóságok is megerősítették.

Az ukrán haderő azt is bejelentette, hogy megsemmisítettek egy Szu-25 típusú orosz harci gépet és egy Il-76 típusú katonai szállítógépet, amely szerintük orosz katonákat akart Ukrajnába juttatni. A Kijev térségében lévő Vaszilkiv környékén az ukrán fegyveres erők orosz helikopter lelövéséről is hírt adtak.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy szombatra virradóra cirkálórakétákkal csaptak le ukrajnai célpontokra, de azt állította, hogy kizárólag katonai infrastruktúrát céloztak meg. Előzőleg ugyanis felvételek kerültek nyilvánosságra egy Kijev melletti lakótoronyról, amelyet rakétatalálat ért.

„Az éjszaka folyamán az Orosz Föderáció Fegyveres Erői nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel csapást mértek légi és tengeri cirkálórakétákkal Ukrajna katonai létesítményeire” – mondta Igor Konashenkov vezérőrnagy videonyilatkozatában.

Ezzel ellentétben a CNN és ​​más nemzetközi hírügynökségek Ukrajna-szerte több olyan esetet dokumentáltak az orosz invázió kezdete óta, amikor polgári létesítményekben esett kár.

A szombat délelőtti felvételeken egy nyugat-kijevi toronyház látszik, illetve az, hogy több lakás külső fala hiányzik. Az áldozatok száma egyelőre nem ismert.

Az orosz minisztérium közleménye azt is állította, hogy az orosz fegyveres erők egységei átvették az irányítást a délkelet-ukrajnai Melitopol város felett.

A Sky News brit hírcsatorna ezzel egy időben az NBC amerikai hírtelevízióra hivatkozva azt jelentette, hogy Kazahsztán, Oroszország egyik legközelebbi szövetségese, visszautasította, hogy katonákat küldjön és részt vegyen az Ukrajna elleni offenzívában. A kazah vezetés azt is közölte, hogy nem ismeri el független államként a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságokat”. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács üdvözölte a kazah döntést – jelentette a Sky News.