A Romániába menekült embereknek biztosítandó humanitárius segítségnyújtást koordináló munkacsoport megalakításáról döntött pénteken a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztálya és a miniszterelnöki kancellária.

A humanitárius segítségnyújtás az élelmiszerek és a túléléshez szükséges termékek biztosításából, valamint különböző támogató szolgáltatásokból áll.

A kormány tájékoztatása szerint a fővárosban megalakult munkacsoport mellett az ország északi és északkeleti, stratégiailag jelentős régióiban is összehangolt munkacsoportok alakulnak, amelyek gyorsan és hatékonyan tudják ellátni az ország területére érkezett menekülteket. A területi munkacsoportok helyben mérik fel a szükségleteket, és folyamatosan tájékoztatják a központi csoportot, amely koordinálja a tevékenységet és az erőforrások elosztását.

A humanitárius akciót bárki – fizikai és jogi személy egyaránt – támogathatja. Aki szeretne csatlakozni az akcióhoz, első lépésként az umanitar.dsu@mai.gov.ro emailcímre írva jelezheti szándékát.