Az új szabályozások értelmében a TIR sofőrök kötelesek két havonta egyszer hazamenni. A kelet-európai gépkocsivezetők elégedetlenek az intézkedéssel, ugyanis idejük nagy részében nyugati országokban dolgoznak. A romániai szállítók attól félnek, hogy az új szabályozások miatt jelentősen megnőnek működési költségeik és ezzel kiszorulnak a piacról.

Radu Dinescu, a Közúti Szállítók Országos Szövetségének elnöke elmondta, mintegy 6 ezer kamionnak kell kéthavonta visszatérnie, ami azt jelenti, hogy naponta legalább ezer kamion lép be Romániába. Az is fontos, hogy ezek a kamionok nem egy nap alatt jönnek vissza Nyugat-Európából, hanem 2-3 napra van szükségük és ha már hazajöttek, akkor általában karbantartást is végeznek a járműveken. Az érdekképviselet vezetője szerint a Románia által Nyugat-Európának nyújtott szállítási kapacitás legalább 10 százalékkal csökken az intézkedés következtében.

Május 21-én újabb európai szabályozás lép hatályba, amelynek értelmében engedélyhez kötik a 2,5-3,5 tonna összsúlyú mikrobuszok közlekedését is.