A villamos energia és a földgáz drágulása okozta a jelenlegi inflációt, melynek megállítása prioritást jelent – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki egy hírtelevíziónak nyilatkozott erről a témáról tegnap este.

Ciolacu szerint az áfa-csökkenés az infláció csökkenéséhez vezet, de egyéb intézkedésekre is szükség van emellett. Elmondta, hogy ő idén semmiképpen nem javasolja az adótörvénykönyv módosítását, és hangsúlyozta, hogy ebben az évben biztos nem fognak új adók megjelenni. Az egységes adókulcs megszüntetésével is egyetértene, rámutatva, hogy az Uniós tagállamok túlnyomó többsége is megtette már ezt a lépést – mutatott rá.

Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke szerint a társadalombiztosítási hozzájárulás (CAS) 25 százalékról 20 százalékra csökkentése jelentené a megoldást a bérek emelkedésére. A liberális pártelnök szerint a társadalombiztosítási hozzájárulás csökkentése növelné az emberek bevételeit, az áfacsökkentés pedig mérsékelné az inflációt.