A nyugati delegációk képviselte befolyás erősödésével csökken a remény a megállapodásra – szögezte le ma az iráni külügyi szóvivő a 2015-ös iráni atomalku felélesztését célzó bécsi tárgyalásokkal kapcsolatban, ugyanakkor hangsúlyozta: nincs szó zsákutcáról.

Sajtótájékoztatóján Szaíd Hatibzadeh emlékeztetett: Teherán meghozta a maga döntését azzal, hogy nem mondta fel az atomalkut Washington kilépése után sem. „Ám ahogyan az amerikaiak és az európai trojka befolyása nő, úgy csökken az esély a megállapodásra is” – fogalmazott Hatibzadeh, majd hozzátette azt is, hogy lehetséges a megállapodás, amennyiben Teherán jogait tiszteletben tartják.

A szóvivő kitért arra is, hogy az Irán és az Egyesült Államok közötti fogolycsere kapcsán egyelőre nem jutottak dűlőre, s hozzátette, hogy Washington vélhetően a nukleáris tárgyalások eredményére vár. Mindeközben az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács főtitkára azt vetette a bécsi egyeztetésen résztvevő nyugati delegációk szemére, hogy szándékosan késleltetik a megállapodást.