A brit külügyminisztérium arra szólította fel tegnap az Ukrajnában tartózkodó brit állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot. Boris Johnson miniszterelnök eközben szövetséges vezetőkkel vett részt telefonos egyeztetésen az ukrajnai helyzetről. A brit külügyi tárca tegnap este közzétett felhívása úgy fogalmaz, hogy a britek lehetőleg addig utazzanak el Ukrajnából, amíg ezt kereskedelmi utaztató vállalatok szolgáltatásainak igénybevételével még megtehetik.

A telefonos egyeztetés résztvevői elkötelezték magukat arra, hogy a következő napokban megkétszerezik diplomáciai erőfeszítéseiket – áll a Downing Street péntek esti beszámolójában.

A holland kormány azt tanácsolja Ukrajnában tartózkodó állampolgárainak, hogy a lehető leghamarabb hagyják el az országot az egyre romló biztonsági helyzet miatt. Hollandia kijevi nagykövete, Jennes de Mol az országban tartózkodó holland állampolgárokkal folytatott videókonferenciája keretében kijelentette: „A helyzet kiszámíthatatlan, és a hollandoknak igen komolyan meg kell fontolniuk, hogy tovább akarnak-e maradni Ukrajna területén”. „Mindenki saját felelősségére maradhat az országban. Ne vállaljanak felesleges kockázatot, és időben készítsenek elő mindent egy esetleges azonnali induláshoz” – idézte a rádió a nagykövetet.

A nagykövet azt is jelezte, hogy a központi kimenekítést a holland külügy nem fogja tudni megoldani, egyebek között azért, mert a holland állampolgárok túl szétszórtan élnek Ukrajnában. A holland külügy azt is bejelentette, hogy a nyugat-ukrajnai Lvivben vészhelyzeti központot hoz létre, ide fordulhatnak az állampolgárok sürgősségi dokumentumokért és információkért.