Piros megvilágítást kap ma este a Cotroceni-palota, a kormány és a Parlament székhelye a 112-es egységes európai segélyhívószám napja alkalmából – közölte a Különleges Távközlési Szolgálat (STS).

A közlemény szerint idén több mint 30 köz- és magánintézmény – központi és helyi közigazgatási és kulturális intézmény, iskola, kórház, vállalat – csatlakozik a kezdeményezéshez, így jelezve támogatását a 112-es segélyhívó szolgálat iránt, amelynek feladata az élet, a vagyon és a környezet megmentése.

A Különleges Távközlési Szolgálat (STS) operátorai tavaly több mint 10 millió 337 ezer a 112-es egységes segélyhívószámra beérkezett hívást kezeltek, csaknem 103 ezerrel többet, mint az előző évben, és ezek közel 60%-a bizonyult valódi sürgősségnek. ‘2021-ben a lakosság nagyobb felelősséggel kezelte a 112-es segélyhívószámot, hiszen a szolgáltatás romániai bevezetése óta éves viszonylatban tavaly regisztrálták a legkevesebb nem igazán sürgős hívást’ – derül ki a STS mai közleményéből. Míg 2004-ben és 2005-ben az összes hívás több mint 90%-át a nem sürgősségi hívások tették ki, tavaly ez az arány 40,73%-ra csökkent.