Nyilatkozatban üdvözölte Nicolae Ciucă miniszterelnök, hogy az Egyesült Államok 2. Lovas Ezredének 1000 tagját küldi Romániába az Európai Unió és a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében. Az intézkedést Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter jelentette be. A jelenleg Németországban állomásozó 2. Lovas Ezred csatlakozik a jelenleg Románia területén állomásozó 900 amerikai katonához, akik szerepe szigorúan elrettentő és állomásoztatásuknak célja a román hadsereg védekezési képességének növelése.

A Wall Street Journal és a CNN is arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta, hogy az orosz-ukrán határ mentén kialakult feszült helyzet miatt több ezer amerikai katonát küldjenek Kelet-Európába. Az észak-karolinai Fort Braggből összesen 2000 katonát küldenek Németországba és Lengyelországba és további mintegy 1000, már Németországban lévő katonát pedig Romániába – számolt be a Reuters. Tegnap a Pentagon szóvivője, John Kirby is megerősítette az információt.

Moszkva indokolatlannak és romboló hatásúnak nevezte a döntést. Alexandr Grușko orosz külügyminiszter-helyettes szerint az intézkedés növeli a katonai feszültséget és korlátozza a politikai döntések mozgásterét.