A kanadai mintát követve Európában is „Szabadságkonvojt” szerveznek. Az RFI beszámolója szerint az európai oltásellenes csoportok által tervezett kamionos felvonulás célállomása Brüsszel lesz, az időpont február 14-e.

Franciaországban az első konvojok február 9-én startolnak Nizzából, Perpignanból és Bayonne-ból – Párizs felé. Február 10-én Brestből és Quimperből indulnak Párizsba a tüntetők. Február 11-én pedig Strasbourg és Lille kamionosai erednek útnak.

Mint ismert, Kanadában több száz kamionos tiltakozott egy héten keresztül az oltási kötelezettség ellen, amely nemrégiben vált kötelezővé az USA-ból való belépéskor. A Freedom Convoy Vancouvert Kanadi fővárosával, Ottawával kötötte össze, és útközben más oltásellenes kamionosok is csatlakoztak hozzájuk. A kamionosok január 30-án érkeztek meg Ottawába, ahol több ezer ember lelkesen fogadta őket.

Az ottawai megmozdulás olyan mértékű volt, hogy Justin Trudeau miniszterelnök biztonsági szolgálata kénytelen volt a kormányfőt és családját egy meg nem nevezett helyre szállítani. Justin Trudeau később videón keresztül bejelentette, hogy covid-pozitív, és a továbbiakban otthonról dolgozik, hogy megfeleljen az egészségügyi korlátozásoknak.