Felhívást intézett szerdán a koronavírus-fertőzés tüneteit mutató személyekhez Alexandru Rafila. Az egészségügyi miniszter arra kéri őket, hogy a családorvosi rendelőben teszteljék magukat, mert így gyors diagnózisban és megbízható orvosi felügyeletben részesülhetnek. A családorvosi rendelőkben történő tesztelés ugyanakkor tehermentesíti a sürgősségi szolgálatokat és a megyei egészségügyi igazgatóságokat is, ahol hosszú várólisták alakultak ki az esetszámok ugrásszerű növekedése miatt – olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében.

Országszerte több mint 4.000 családorvos kötött szerződést az egészségbiztosító pénztárakkal a páciensek Covid-tesztelésére, jegyzékük megtalálható az egészségügyi minisztérium, illetve az országos egészségbiztosító pénztár honlapján. Ezekben a rendelőkben a tesztelés ingyenes mindazok számára, akik a Covid-19-re utaló tünetekkel jelentkeznek a rendelőben.

A háziorvosok nemcsak saját pácienseiket tesztelhetik, hanem bárkit, aki a fertőzésre utaló tünetekkel jelentkezik náluk, ha az illető legutóbbi tesztelése óta eltelt legalább 48 óra.