Nyílt levélben osztják meg gondolataikat erdélyi értelmiségiek az április 3-án tartandó magyarországi választások kapcsán. A félelem alternatívája a demokrácia című állásfoglalás szövegét a Transindex.ro portál teljes terjedelmében, módosítás nélkül közli. A nyílt levelet megszövegező és közzétevő kezdeményező csoport úgy véli: “Nem lehet közömbös számunkra, hogy milyen kormánya lesz egy olyan országnak és népnek, akikhez kulturális, társadalmi, baráti és rokoni kapcsolatok fűznek. Az is befolyásolja életminőségünket, hogy az Európai Unió egyik tagállama milyen értékek mellett áll ki, és ennek következtében miként tekintenek ránk, magyarokra az EU-ban. Azt is fel kell mérnünk, hogy a román és a magyar kormány milyen viszonyt ápol egymással, és ennek következtében mi, akik Románia polgárai is vagyunk, milyen helyzetekbe kényszerülünk”.

A nyílt levél kezdeményezői ugyanakkor leszögezik: “a külhoni szavazatok befolyásolhatják a választások eredményét – ettől nem tekinthetnek el a magyarországi pártok sem. Az erdélyi magyarság sokszínű, vannak köztük baloldaliak, liberálisok, zöldek, konzervatívak, határozatlanok. Azzal, hogy csupán egyetlen párt szavazótáborának tekintenek minket, csak erősítik a határon túli magyarság negatív megítélését. Ezen változtatni kell, és a változáshoz dialógusra, szabad nyilvánosságra és kölcsönös tiszteletre van szükség” – olvasható többek között a nyílt levélben, amelyet Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Kozák Gyula, Magyari Nándor László és Selyem Zsuzsa írt alá.

A Transindex.ro portál közli azt a linket is, amelyhez bárki csatlakozhat, aki támogatja a felsorolt erdélyi értelmiségiek kezdeményezését.