Az első szakaszban – amely március 13-áig tart – az állampolgárok nem vesznek részt, mindössze a közigazgatási adatbázisokból vesznek át adatokat. Újdonságnak a népszámlálás második szakasza számít, amikor – március 14-e és május 15-e között – az állampolgárok maguk tölthetik ki a népszámlálási kérdőívet. Az űrlap bármilyen okostelefonról, táblagépről, laptopról vagy számítógépről elérhető, románul, angolul és a nemzeti kisebbségek nyelvén.

Aki ezt a megoldást választja, annak a munkáltatója köteles egy plusz szabadnapot biztosítani a következő egy évben, de legkésőbb 2023 májusáig.

A népszámlálás harmadik, személyes lekérdezéses szakasza május 16-án kezdődik és július 17-éig tart. Ebben a szakaszban számlálóbiztosok keresik fel mindazokat, akik az előző szakaszban nem szolgáltattak magukról adatokat.

A begyűjtött információkat a személyes adatok védelméről szóló hatályos jogszabályokkal összhangban dolgozzák fel, és a bevitelt követően azonnal anonimizálják – szögezte le közleményében az Országos Statisztikai Intézet.