Megszűnt ma a koronavírus-járványra hivatkozva korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában, bár fertőződés esetén még kötelező az elkülönítés.

A brit kormány döntése alapján – amelyet Boris Johnson miniszterelnök jelentett be a múlt héten – ma nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként az angliai intézményekben. Ugyancsak megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közösségi intézményekben, köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is. Johnson múlt heti tájékoztatása szerint ez a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését is jelenti, bár az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljenek szájmaszkot.

Az egyik londoni polgármester be is jelentette, hogy a londoni tömegközlekedési hálózatok üzemeltetői megtilthatják az utazást a maszkot nem viselőknek. A brit kormányfő elmondta: a 60 éven felüli angliai korosztály tagjainak több mint 90 százaléka már a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is megkapta.

Boris Johnson úgy fogalmazott: hamarosan eljön az elkülönítésre vonatkozó jogi szabályozás teljes körű visszavonásának ideje, ugyanúgy, ahogy azokat sem kötelezi törvény az elkülönítésre, akik influenzásak.