A január 5-i indítása óta eltelt első két hétben több mint 9200 hívás futott be a gyermekek bántalmazásának, kizsákmányolásának és elhanyagolásának bejelentésére szolgáló 119-es hívószámra – közölte kedden a miniszterelnöki kancellária gyermekvédelemmel megbízott államtanácsosa.

Mădălina Turza tájékoztatása szerint a hívások mintegy kétharmadának kezdeményezője csak azt akarta ellenőrizni, hogy működik-e a segélyvonal. A fennmaradó csaknem háromezer hívás főként fizikai, pszichikai és szexuális bántalmazással, elhanyagolással, sanyargatással és kéregetésre való kényszerítéssel volt kapcsolatos. A diszpécserszolgálathoz forduló gyerekek és felnőttek közül többen gyermekjogra vonatkozó információkról érdeklődtek.

A hívások nyomán a megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok több mint 1700 esetet oldottak meg tanácsadással, közvetítéssel vagy sürgős beavatkozással.

A mobil egységekben pszichológusok, szociális munkások vesznek részt, a 119-es hívószámra befutó hívásokat rögzítik, illetve lehetőség van a hívó fél azonosítására és helymeghatározásra is.