A daganatos betegségek megelőzését és kezelését összehangolt keretbe foglaló nemzeti rákellenes tervet mutattek be tegnap ünnepélyes külsőségek között az elnöki hivatalban.

Klaus Johannis államfő úgy értékelte: a közös európai uniós erőfeszítésekbe illeszkedő, a páciens útvonalát szabványosító tervről van szó. Az Európai Unió országai közül Romániában a legmagasabb a megelőzhető rákbetegségekben elhunytak aránya – jelentette ki a rendezvényen a nemzeti rákellenes tervet kidolgozását koordináló Patriciu-Andrei Achimas-Cadariu parlamenti képviselő, volt egészségügyi miniszter, a parlament rákellenes különbizottságának elnöke. 2020-ban több mint 22 ezer nő és csaknem 32 ezer férfi halt meg rosszindulatú daganatos betegségben. A nemzeti rákellenes terv 11 általános célkitűzést határoz meg az újító kezelések bevezetésétől kezdődően, a lelki támasz biztosításán keresztül, a személyre szabott kezelésig. Achimas-Cadariu szerint azonban Romániának a rák elleni küzdelemben valójában nem lehet más célja, mint utolérni a fejlett nyugati országokat. Marius Geanta az Egészségügyi Innovációs Központ elnöke rámutatott: a rosszindulatú daganattal küzdő emberek mintegy fele az aktív korosztályhoz tartozik, így a rákos betegségeknek kimutatható gazdasági hatása is van: évente 3,7 milliárd euróba „kerülnek” Romániának.

A tegnap bemutatott terv szerint Romániában egy éven belül országos szűrési programokat indítanak bizonyos ráktípusokra, 2024 végéig pedig létrehozzák a nemzeti rákregisztert.