Jóváhagyta tegnapi ülésén a kormány a kevéssel több mint 166 kilométeres Kolozsvár-Nagyvárad-Biharpüspöki vasútvonal villamosításáról és felújításáról szóló terv műszaki-gazdasági mutatóit – közölte közösségi oldalán a szállításügyi miniszter.

Sorin Grindeanu emlékeztetett arra, hogy a beruházást az EU helyreállítási alapjából finanszírozzák, és a munkálatok határideje 2026. A vasútvonalon többek között 18 kilométer új kétirányú sínpárt fektetnek le, lecserélik vagy kijavítják a vasúti hidakat, megjavítják a vízelvezető rendszert, felszámolják a szabálytalanul kialakított vasúti átkelőket és zajvédő falakat állítanak fel. A miniszter tájékoztatása szerint a tervezés és a kivitelezés értéke áfa nélkül 7,55 milliárd lej, további 1 milliárd 97 millió lejt pedig földterületek kisajátítására, szaktanácsadásra és váratlan kiadásokra fordítanak.

Grindeanu közölte, hogy a tervezést és a kivitelezést négy szakaszra – Biharpüspöki-Élesd, Élesd-Kissebes, Kissebes-Egeres, Egeres-Kolozsvár – bonyolítja le az állami vasúttársaság.