Hivatalból bűnvádi vizsgálat indított a Temes Megyei Rendőr-főkapitányság a temesvári polgármesteri hivatalba pénteken behatoló személyek ügyében – közölte az intézmény.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az Új Jobboldal szimpatizánsainak egy csoportja, az AUR társelnökével, George Simionnal az élen erőszakkal behatolt a temesvári városházára, hogy „audienciát kérjen” Dominic Fritz polgármestertől.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott, német származású elöljáró azzal vádolta a rendfenntartó erőket, hogy tétlenül szemlélték az erőszakos cselekményeket, és aggasztónak nevezte, hogy „George Simion bandája ostrom alá vette a demokratikus állami intézményeket”. „A pimaszságnak és a félelemkeltésnek semmi köze a szólásszabadsághoz” – szögezte le a polgármester.

George Simion az incidens után tagadta, hogy erőszakkal hatoltak volna be a hivatalba, bár azt elismerte, hogy egyikük sem rendelkezett Covid-igazolvánnyal, tehát a törvény szerint nem léphettek volna be az épületbe. Az eseményről készült felvételeken ugyanakkor látszik, hogy a szélsőséges szervezetek tagjai a városházi alkalmazottakkal tülekednek, és megpróbálnak benyomni egy ajtót.