Azonnali hatállyal megvonták András yorki hercegtől a brit királyi családban betöltött pozíciójából, illetve katonai múltjából eredő titulusait.

A 62 éves hercegre – II. Erzsébet királynő fiára – polgári per vár az Egyesült Államokban, miután egy amerikai nő szexuális támadás vádjával keresetet nyújtott be ellene, és az illetékes New York-i bíróság a héten a herceg ügyvédeinek kifogásait elvetve szabad utat adott a bírósági eljárásnak.

A Buckingham-palota csütörtök este bejelentette, hogy András herceget a továbbiakban nem illeti meg az „királyi fenség” megszólítás, és nem tarthat igényt katonai titulusaira sem. A rendelkezési jog e titulusok, valamint a herceg által számos katonai jótékonysági szerveződés élén betöltött védnöki címek felett az uralkodóra, vagyis András édesanyjára száll vissza. II. Erzsébet királynő államfői tisztségében formailag a brit fegyveres erők főparancsnoka.

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli viszonyt ápolt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzemberrel, aki 2019 nyarán öngyilkosságot követett el börtöncellájában, miután őrizetbe vették fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések gyanújával.