Újfajta támogatási rendszer lesz érvényes április 1-jétől a havonta legtöbb 300 kilowattóra elektromos energiát elhasználó háztartási fogyasztókra – jelentette be tegnap Nicolae Ciucă miniszterelnök. Az intézkedések között lesz az elektromos energia áfájának 5 százalékra csökkentése is. A kormányfő munkaülésre hívta össze a pénzügy-, az energiaügyi, a mezőgazdasági, a vállalkozásokért és turizmusért felelős és a környezetvédelmi minisztert, valamint az Országos Energiaszabályozó Hatóság elnökét, hogy újabb intézkedéscsomagot dolgozzanak ki a megnövekedett energiaárak okozta sokk enyhítésére. A kormányfő szerint a lakosság energiadrágulással szembeni védelmét szolgáló intézkedések hatékonyságának garantálása érdekében a szolgáltatók ismét ki fogják állítani azokat a számlákat, amelyeket a megszabott fogyasztási küszöbértékek mellőzésével bocsátottak ki. Arra az időszakra, amíg elvégzik az újraszámolást, nem számolnak fel büntetést – magyarázta.

A mezőgazdasági és az élelmiszeripari ágazatot érintő támogató intézkedéseket február 1-jétől lépteti életbe a kormány és július 1-jéig maradnak érvényben. Ugyanakkor mérlegelik egy másik, a kis- és középvállalkozásokat érintő támogatási mechanizmus bevezetését. A bejelentett intézkedéseket a soron következő koalíciós ülésen is ismertetik – mondta még a kormányfő.

A földgáz áfájának csökkentését javasolja Marcel Ciolacu. A Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a tegnap meghozott döntés mintájára a földgáz áfáját is le lehet csökkenteni, és nem április elsejétől, hanem már február elsejétől. Ciolacu Lengyelország példáját hozta fel, amely február elsejétől nullára csökkenti a földgáz, a műtrágya és az élelmiszerek áfáját, és jelentősen csökkenti az üzemanyagokra kivetett áfát is.