A végletekig ki akar szúrni az oltatlanokkal Emmanuel Macron. A francia elnök tegnap interjút adott a Le Parisiennek, amelyben úgy fogalmazott: a végletekig ki akar szúrni az oltatlanokkal, gyakorlatilag megkeserítené az életüket. Azt mondta, hogy bár nem fog „erőszakkal oltani”, azt reméli, hogy az oltás beadatására ösztönzi az embereket azzal, ha „a lehető legnagyobb mértékben korlátozza a társadalmi életüket”. Az elnök nyilatkozatát a jobb- és a baloldal is hevesen kritizálja.

Egy törvénytervezet szerint január 15-től Franciaországban az éttermekbe, kávézókba, vonatokra, távolsági buszokra, sportlétesítményekbe, kórházakba, illetve múzeumokba, mozikba, színházakba és koncerttermekbe csak azok mehetnek be, akik mindhárom oltást megkapták. Azok, akik csak egy vagy két oltást kaptak, egy negatív tesztet is fel kell mutatniuk oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig nem vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Az EU-n belül Franciaországban az egyik legmagasabb az oltási arány, a felnőtt lakosság több mint 90 százaléka kétszeresen beoltott.