Intézkedéscsomag elfogadását sürgeti a romániai tanulók országos tanácsa annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ötödik hulláma ne érjen felkészületlenül, ahogyan az utóbbi két évben rendszeresen megtörtént.

A diákok kérik, hogy tegyék kötelezővé a tanulók és a teljes iskolai személyzet heti kétszeri tesztelését az iskola területén, az iskola működésének különböző forgatókönyveit pedig többváltozós algoritmus alapján dolgozzák ki, amelyben tekintetbe veszik a diákok és a tanárok oltottságát, a település járványhelyzetét, a tantermek zsúfoltságát és a tömegközlekedési eszközök használatát az iskolások körében.

A kormánynak sürgősen intézkedéseket kell hoznia a közösségi fertőzés megelőzése érdekében, de azért is, hogy az iskolák a lehető legtovább működhessenek fizikai jelenléttel – idézi a sajtóközlemény a tanulók érdekvédelmi szervezetének vezetőjét. Silviu Morcan szerint egy újabb kényszervakáció vagy az online oktatás elrendelése az iskolába vetett bizalom utolsó maradványait is szertefoszlatná.