Tusnádfürdő a Székelyföld egyik legkisebb városa, és egyike a legszebb fekvésű üdülőtelepeknek. Története egybeesik a húszadik század történetével, annak meghatározó fordulatai jelentős mértékben befolyásolták az üdülőtelep sorsának alakulását is. Köztudott, hogy a városka a vasút megépülésének köszönheti gyors fejlődését, azáltal, hogy könnyen megközelíthetővé vált – az akkoriban felfutó Málnásfürdővel együtt – átvette a hagyományosan közkedvelt környékbeli gyógyfürdőktől, Előpataktól és Uzonkafürdőtől a vezető szerepet.

Az impériumváltás annyi változást hozott fürdőhely életében, hogy az addig vendégként jelen lévő román úri osztály immár tulajdonosként megjelenik. A fejlődés töretlen a háborúig, a háborút követő új ideológiai berendezkedés megállította ezt a szerves fejlődést, de hozott egy másfajta fejlődést helyette: szállodák épültek, állami vállalat központilag irányította ide a gyógykezelésre vágyókat. A rendszerváltás talán jobban megviselte ezeket az üdülőtelepeket, mint más településeket, ugyanis a tulajdonviszonyok tisztázásának hosszasan elhúzódó folyamata oda vezetett, hogy számos vendéglátóhely lassan-lassan elenyészett, a villák egy része tönkre ment, azok az épületek jártak jól, amelyeket idejében visszaszolgáltattak volt tulajdonosaiknak, vagy új tulajdonosok birtokába kerültek. A szállodák vendégkörét is inkább az idősebb korosztály képviselői teszik ki, többnyire államilag támogatott árú gyógykezelési jeggyel érkeznek a vendégek. Akik viszont kevesebb pénzt költenek itt el, mint a más társadalmi kategóriák képviselői.

A vendégkör bővítését szolgálta számos kezdeményezés, így a közösségi összefogással épített sípálya, amelynek lététől a tusnádi turistaszezon száz nappal való növelését várták a kezdeményezők, s a kezdeti években úgy tűnt, hogy számításuk beválik. Sajnos, tavaly már nem működött a pálya…

S ezt a célt szolgálja a közkedvelt wellness-központ, amelynek szolgáltatásait számos vendég igénybe veszi. A város vendéglátóinak másik jelentős bevételi forrása a Tusványosként ismert Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor résztvevőinek elszállásolása és étkeztetése volt, de ennek is keresztbe tett a világjárvány.

S lévén, hogy a baj nem jár egyedül, a vendéglátósok és a helyi lakosok létét keseríti a medvék jelenléte – még akkor is, ha a medvével való élő találkozás nagy valószínűséggel bekövetkező lehetősége turistákat is vonz a térségbe. Azonban bizonyára legalább annyi vendéget elriaszt a medvékkel való együttélés, mint ahány kíváncsi embert a térségbe csalogat.

Évek óta azonban egy másik jelentős gond nyomasztja a városvezetőket és a lakosságot, no meg nem utolsó sorban a vendéglátó vállalkozásokat: a krónikus vízhiány. Alulméretezett, rossz minőségű vezetékhálózat épült korábban, amelyik nem bírja a terhelést és lépten-nyomon csőtörés következik be.

Most már napok óta nincs víz Tusnádfürdőn, s oly annyira súlyos a helyzet, hogy a polgármester vészhelyzet kihirdetését kéri. Sajtóhírek szerint immár négy napja leállt a vízszolgáltatás Tusnádfürdőn, Tusnádon, Újtusnádon és Csíkverebesen, ugyanis korábban elrepedt a vízvezeték, a megjavításához pedig idő és pénz kell. Butyka Zsolt polgármester tájékoztatta a hírközlő szerveket, hogy a vízvezeték Csíkszentsimonban repedt meg, mintegy 20 méteren cserélni kell, a tusnádfürdői önkormányzatnak azonban nincs rá anyagi kerete, így a munkát végző cégek hitelre dolgoznak a probléma orvoslásán. A vizet jelenleg ezer literes tartályokban juttatják el minden negyedbe, keddtől pedig ivóvizet is osztanak. Az idézett forrás szerint idén immár hetedik alkalommal reped meg a tusnádfördői vízvezeték, amely a szomszédos településeket ellátja ivóvízzel, emiatt a polgármester vészhelyzet hirdetését kéri a prefektustól. Butyka Zsolt polgármester szerint a vízvezeték azért reped el állandóan, mert nem megfelelő a mérete, a hét évvel ezelőtt elvégzett munkálatok alkalmával ugyanis nem tartották be az eredeti tervet – olvasható a sajtóbeszámolókban.

Tusnádfürdő tehát mélyen magán viseli egy-egy adott korszak történéseinek következményeit, tükrözi annak minden baját. Ez alól még az sem mentesíti, hogy egyike a legszebb fekvésű üdülőtelepeknek.