Boris Johnson a brit kormány mélységes aggodalmát tolmácsolta Vlagyimir Putyinnak az orosz-ukrán feszültség miatt hétfői telefonos megbeszélésükön, az orosz elnök pedig a NATO keleti bővítését kizáró megállapodás kidolgozását szorgalmazta.

A Downing Street közlése szerint Johnson megerősítette azt az álláspontot, hogy diplomáciai eszközökkel kell elérni a feszültség enyhítését, és tartós megoldásokat kell felkutatni. A brit kormányfő hangsúlyozta Putyinnal tartott megbeszélésén, hogy London elkötelezett Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és figyelmeztette az orosz elnököt arra, hogy bármiféle destabilizáló hatású akció stratégiai hiba lenne, amely „jelentős következményekkel” járna.

A brit kormányfő és az orosz elnök egyetértett abban, hogy az ukrán válság rendezését célzó minszki megállapodás feltételeit az összes érintettnek tiszteletben kell tartania.

A Kreml sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint az orosz elnök közölte: véleménye szerint Kijev politikája aláássa a minszki megállapodásokat, céltudatosan, nehézfegyverek bevetésével súlyosbítja a helyzetet a Donyec-medencében, és diszkriminálja az orosz ajkú lakosságot.

Vlagyimir Putyin kijelentette: tárgyalásokat kell kezdeni olyan megállapodások kidolgozásáról, amelyek kizárnák a NATO bárminemű további terjeszkedését.