Módosítások nélkül fogadta el a kormány az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) határozatát az új járványügyi szabályokról és a készenléti állapot meghosszabbításáról – jelentette be tegnap Raed Arafat.

A katasztrófavédelmi államtitkár megerősítette, hogy az üzletek 22 óráig tarthatnak nyitva, és feloldják az éjszakai kijárási tilalmat. Közölte, hogy feloldják a kültéri maszkviselés kötelezettségét, csak a zsúfolt helyszíneken kell ezután maszkot viselni. A nagy bevásárlóközpontokba ezentúl azok is beléphetnek, akiknek 72 órásnál nem régebbi negatív PCR tesztjük vagy 48 órásnál nem régebbi negatív antigén gyorstesztjük van – emlékeztetett Arafat. A 200 négyzetméteresnél kisebb üzletek ezután Covid-igazolvány nélkül is fogadhatják a vásárlókat, de 4 négyzetméterre egy személy juthat. Az eddig 30 százalékos kapacitással működő létesítmények – mozik, színházak, szállodák, sporttermek – ezentúl a befogadóképességük 50 százalékáig fogadhatnak nézőket és vendégeket – tájékoztatott az államtitkár.

Raed Arafat államtitkár azzal magyarázta a lazításokat, hogy az elmúlt két-három hétben folyamatosan csökkentek a fertőzöttségi számok.